15 apr. 2014

Sistemul de sonorizare ambientala si adresare publica

...nu este disponibil in varianta standard, asa cum se intampla in cazul celui home cinema de exemplu. Echipamentele audio care compun sistemul sunt alese in functie de particularitatile spatiului unde vor fi instalate, se pune astfel problema: de ce anume tinem cont cand hotaram sa investit intr-un sistem audio profesional?
DIMENSIUNILE SPATIULUI

Numarul si puterea difuzoarelor (6Wati, 10, 20, 30, 40 W ) se aleg in functie de dimensiunea spatiului unde va fi instalat sistemul. Este ideala montarea mai multor boxe de putere mai mica, astfel se asigura un sunet uniform pe intreaga suprafata si nu exista riscul, intr-un restaurant de exemplu, ca persoana aflata in apropierea difuzorului sa nu se poata auzi cu interlocutorul de cealalta parte a mesei, in timp ce un alt client nu reuseste sa desluseasca melodia de pe fundal.
EXEMPLU, pentru un restaurant de circa 80mp, 6 difuzoare de 20 Wati sunt suficiente.
SPATIUL ESTE PREVAZUT CU TAVAN FALS SAU  NU

Acolo unde exista, recomandam utilizarea difuzoarelor cu montaj ingropat (boxe de tavan). Acestea au un design discret, se monteaza foarte usor, iar unghiul de difuzare permite o propagare a sunetului uniforma.
EXEMPLU

XE 55CTX Incinta tavan fals, pe 2 cai, putere 30 W / linie 100 V, 5'' woofer, 1''tweeter

Impedanta Nominala                8 ohm

Frecventa de Raspuns                50Hz - 20kHz

Sensibilitatesssss…….               87dB @ 1W/1m

Selector Putere……….               8 ohm - 2/5/10/20/40 W

Culoare……….............              Alba

Greutate……………….              1.3 kg

Dimensiuni (W x H x D)              20 x 20 x 7.7 cm




boxa tavan 100V


CSE06T Incinta tavan fals, putere 6 W / linie 100 V, 5'' full range

Putere……………….…                6 Wati

Frecventa de Raspuns                110Hz - 15KHz (-10dB)

SPL (1W/m)sssss…….               90 dB

SPL MAX Pmax @ 1m               98 dB

Culoare……….............              Alba (RAL 9010)

Greutate……………….              0.7 kg



boxa incorporabila in tavan pentru sonorizare ambientala

 

SONORIZAREA AMBIENTALA este potrivita restaurantelor, spatiilor comerciale, hotelurilor sau oricarei alte locatii in care sunetul  trebuie sa aiba  o intensitate confortabila si relaxanta sau in care se difuzeaza anunturi/ mesaje informative

Adresarea publica sau sonorizarea ambientala este folosita, atat pentru interior, cat si pentru spatii exterioare (sonorizari de parcari, statioane, gradini, biserici)


SONORIZAREA DE PUTERE necesara in cluburi, discoteci, extrem de utila pentru artisti sau formatii si de nelipsit atunci cand vrei sa "bubuie difuzoarele"

In functie de suprafata/ capacitate (numarul de persoane maxim admis) se vor alege incinte active/ pasive, subwoofere active sau pasive, mixere audio, microfoane, surse profesionale de muzica, procesoare digitale de efecte, egalizatoare, monitoare, microfoane (casca, wireless, cu fir) si altele
 
boxe de exteriordifuzoare horndifuzoare tip coloana
difuzoare montaj in pamant, boxa tip ciuperca


CE TIP DE SONORIZARE SE DORESTE

SONORIZAREA MIXTA - bineintes, ca se poate opta pentru implementarea ambelor sisteme in aceeasi locatie, de exemplu intr-un restaurant unde sunt organizate nunti sau intr-o cafenea in care au loc seri de karaoke.
SONORIZAREA SE VA FACE IN INTERIOR/ EXTERIOR SAU AMBELE

Difuzoarele de exterior au un indice de protectie ridicat, acestea fiind rezistente intemperiilor, prafului, conditiilor meteo exterioare. Astfel de boxe pentru sonorizari exterioare sunt proiectoarele de sunet, coloane audio, difuzoare horn, boxe cu montaj ingropat in pamant etc.
Daca se opteaza pentru sonorizare exterioara, este foarte importanta plasarea locatiei, exemplu - in apropierea blocurilor sau a unui teren din afara orasului.

Caz concret, bisericilor cu sonorizari exterioare, aflate in apropierea blocurilor de locuinte, li s-a reprosat in repetate randuri volumul ridicat, zgomotul produs. Difuzoarele tip proiector de sunet  sunt special concepute pentru a directiona sunetul, astfel de probleme putand fi evitate.
CONTROLUL VOLUMULUI SE VA FACE INDEPENDENT

Mai precis, se vrea ca intr-o camera sa se auda mai tare, iar intr-o alta mai putin?
In cazul in care spatiul unde este implementat sistemul audio este alcatuit din mai multe camere/ zone, se recomanda folosirea atenuatoarelor de volum pe fiecare zona, in felul acesta nivelul sonor se poate regal independent, spre exemplu: intr-o teresa situata pe un bulevard aglomerat, in exterior, automat volumul trebuie sa fie mai ridicat pentru a acoperi zgomotul produs de masini.
CE SURSA DE MUZICA SE VA FOLOSI

SOURCE (Proel) este un CD player cu mp3 si intrare USB, cu SD card + Tuner digital AM/FM, telecomada. Acesta sursa de muzica profesionala se cupleaza direct cu sistemul de sonorizare.

Din motive economice, sunt clienti care opteaza pentru folosirea PC-ului pentru difuzarea de muzica in locul unei astfel de surse, situatie in care trebuie achizitionata si o interfata USB/ RCA.

sisteme sonorizare si adresare publicaMotivul? PC-ul sau laptop-ul au, in general, numai iesire de casti audio. Aceasta iesire are un nivel de semnal mare si o impedanta mica ( 16-32 ohmi ). Orice amplificator sau unitate de putere are nevoie pe intrare de un semnal audio cu nivel de line si o impedanta mare ( peste 1000 ohmi ).
Costul unei interfete RCA/USB este de cca 50 Eur + tva. Castigul il vezi atat in calitatea sunetului difuzat de instalatia de sonorizare cat si in functionarea optima a echipamentelor.

Amro Electronic Grup, firma specializata in importul si distributia sistemelor public address, pune la dispozitia clientilor echipamente audio profesionale pentru muzica ambientala, anunturi publicitare si mesaje de alarmare in caz de pericol.
Pentru consultanta si oferta personalizate va rugam san e contactati pe vanzari@amro.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu